Page content

Zeldzame whisky kopen. Een gids voor beginners.

Zeldzame whisky kopen. Een gids voor beginners.

Zeldzame whisky verzamelen is een lucratieve hobby geworden voor heel wat slimme investeerders, maar wat maakt dit lekkere drankje nu zo’n goede investering? En hoe maken wij de juiste keuzes bij het investeren in whisky?

Dit artikel – vertaald uit Arts and Collections – gaat over investeren en handelen in FLESSEN whisky, niet over investeren in rijpende whisky op vat (wat een minder speculatieve en meer lange termijn investering is).

Kopen en met winst verkopen, daar gaat het om. Whisky geeft geen dividend zoals aandelen en geen huuropbrengst zoals onroerend goed. De appreciatie van het kapitaal is dus essentieel.

Basisregels

Siltent stills

Een brede vuistregel voor de aankoop van flessen whisky is je te beperken tot de ‘iconische’ merken zols Macallan, Ardbeg, Dalmore, Glenfiddich, Balvenie en Lagavulin, om er enkele te noemen.

Zo ongeveer alles van een ‘silent distillery’ (een niet langer productieve distilleerderij) ondervindt een grote vraag. Enkele voorbeelden zijn Port Ellen, Brora, Rosebank, St. Magdalene, Glenugie, Dallas Dhu, Banff en Littlemill.

Ook ‘limited editions’, beperkte edities doen het alle goed. En hoe kleiner de oplage hoe beter.

In 2010 bracht Balvenie 336 flessen “Tun 1401 Batch 1” uit. Ze waren bij de distilleerderij te koop voor £150 de fles. Momenteel zijn ze op veilingen in het VK te koop voor meer dan £3.000. Flessen die een grote ouderdom of rijpingsperiode vermelden zijn waardevol zoals ook de oudere vintages (die het jaar of de datum van distillatie vermelden). Vooral de 30 en 40 jaar oude Scotch whisky’s zijn erg gezocht.

Kwaliteit en zeldzaamheid

Schermafbeelding 2016-09-12 om 13.31.24

Volgens het consultancybedrijf Rare Whisky 101 is de markt voor zeldzame whisky booming. Op de secundaire markt is er in 2015 voor een totale waarde van £9,56 miljoen collectionneurswhisky verhandeld, een groei van £7,64 miljoen tegenover 2014. De Rare Whisky Apex 1000, de voornaamste index voor Schotse whisky, steeg vorig jaar met 14%, aanzienlijk méér dan wijn en goud.

Index

 

Alles is gebaseerd op kwaliteit”, legt Andy Simpson uit, medeoprichter van Rare Whisky 101, “ Algemeen gesproken (want er zijn uitzonderingen) komt alleen de beste kwaliteitswhisky in aanmerking voor investering.”

Whisky is in de huidige markt zo gevraagd dat de investering door een persoon vandaag, morgen de drink van een andere kan zijn.’

Zeldzaamheid is nog een factor. Kwaliteitswhisky‘s worden vanzelfsprekend gedronken (daarvoor zijn ze tenslotte gemaakt). De flessen die overblijven worden zeldzaam en het zijn net de zeldzame flessen waarnaar de vraag het grootst is.”

“Koppel die factoren met iets als de Macallan 1979 18-jaar-oude Gran Reserve en zie hoe de oorspronkelijke kleinhandelsprijs van £50 in 1979 £1.200 geworden is op een veiling in 2016. En deze Macallan wordt nog altijd gedronken, dus de voorraad zal verder dalen, wat op zijn beurt zal leiden tot aanhoudende waardegroei om in te investeren”.

Macallan Gran Reserva 18

Volgens Andy Simpson moet je ook zorgvuldig nadenken over in welke whisky’s je wil investeren: “De markt is uitzonderlijk uitbundig voor de juiste flessen. En ernstig bestraffend voor de verkeerde. We schrijven al jaren over die polarisatie en we zien het prijsverschil nog toenemen tussen de beste flessen die in waarde blijven stijgen en de minder goede die in waarde dalen.

“We zitten momenteel als het ware in een storm met de eindeloos groeiende vraag en het aanbod dat stilaan verwijnt van de markt. Nu we zien dat veel merken de vermelding op flessen van de ouderdom schrappen (de zgn. ‘No Age Statement Whisky’) worden oude en zeldzame flessen, die wél hun leeftijd vermelden, steeds zeldzamer en opwindender.”

 

Schermafbeelding 2016-09-12 om 13.31.24

Whisky investeren of verzamelen?

Andy Simpson vertelt verder dat de aankoop van zeldzame flessen whisky vaak gebeurt om andere redenen dan louter investeren.

“Het hangt er echt van af wat uw uiteindelijk doel is. Collectionneurs kopen vaak om andere redenen dan investeerders. Verzamelaars kunnen gedreven zijn door een heel wat criteria, bijvoorbeeld: een fles van elke distilleerderij, elke fles van slechts éénzelfde distilleerderij, flessen van het jaar waarin men geboren is, alleen distilleerderijen van het eiland Islay, alleen whisky gerijpt in sherryvaten … de lijst is eindeloos en de waardestijgingen zijn dikwijls slechts een bijproduct in zulke collectie.”

“Wie louter een investeringsperspectief heeft koopt best flessen waarnaar de grootste vraag bestaat” voegt hij nog toe. “Investeren in whisky is eigenlijk relatief simpel, het is gewoon de economische wet van vraag en aanbod die speelt.”

 

Lees hier het originele artikel in Arts And Collections

 

 

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “Zeldzame whisky kopen. Een gids voor beginners.

Plaats een reactie


*