Page content

Wist u dat whisky…? 10 wondere whisky weetjes

Wist u dat whisky…? 10 wondere whisky weetjes

1. Whisky start het leven als bier

Raar maar waar: whisky wordt gemaakt van ‘wort’ die wordt gedistilleerd. Whisky bevat dezelfde ingrediënten als bier: gerst, gist en water.

Michel Kappen

Foto: Michel Kappen van Scotch Whisky International proeft ‘wort’ in de Glenfarclas Distillery

2. Whisky is niet hetzelfde als whiskey

To ‘e’ or not to ‘e’, that’s the question. In Ierland en de VS wordt whiskey met een e geschreven. Whisky gedistilleerd in Schotland, Japan, Nederland, België … zonder e. De schrijfwijze wordt dus bepaald door het land van oorsprong.

 

3. De oudste whisky is 160 jaar oud

Het Guinness World Record voor ‘s werelds oudste whisky staat op naam van een 400 ml fles Glenavon Special Liqueur Whisky. Naar verluid werd de whisky gedistilleerd tussen 1851 en 1858. De fles was in bezit van een Ierse familie en werd geveild door Bonhams in London voor 14.850 pond.

 

4. De duurste whisky van de wereld is de Macallan ‘M’

Vorig jaar werd de Macallan ‘M’ Decanter geveild voor 460.000 euro op een veiling in Hong Kong. De fles bevat 6 liter Macallan gerijpt van 1940 tot 1990 op een Spaans sherryvat. De kristallen fles werd handgemaakt bij Lalique in Frankrijk.

Macallan M Decanter

 

5. Whisky betekent ‘levenswater’.

Het woord whisky is afkomstig van het Keltische ‘uisge beathe’, vandaag vrij vertaald als ‘water of life’. ‘Uisge’ werd later ‘uski’ uitgesproken en werd in de loop der jaren ‘whisky’.

 

6. Ook engelen drinken whisky

Gemiddeld 2% van de whisky die rijpt op vat verdampt elk jaar. Technisch wordt dit proces ‘evaporatie’ genoemd, maar de Schotten noemen het heel mooi ‘the Angel’s share’ (het deel dat de engelen drinken).

Filip Potteau Glenfarclas

Foto: ondergetekende met zijn ‘engel’ bij Glenfarclas

 

7. Schotse whisky is booming business

Elke seconde van elke dag produceert Schotland 135 pond aan omzet in de whisky industrie. Een ander indrukwekkend cijfer: Schotland voert 2.500 flessen whisky uit per minuut. Omgerekend is de gemaakte winst dus niet zo ongelofelijk.

 

8. Whisky werd bijna verboden

Tijdens de drooglegging het Amerika van begin twintigste eeuw werd whisky bijna verboden, ware het niet dat de wetgeving een achterpoortje had opengelaten. Geneesheren mochten whisky immers voorschrijven als medicijn. Dat waren nog eens tijden; je moest je ziek melden om te kunnen genieten van het levenswater!

 

9. Voor whisky begint het leven pas bij 40!

Schotse whisky moet gebotteld worden bij minimum 40% ABV (Alcohol by Volume). Bij distillatie bedraagt de alchoholgraad zo’n 75% en die zakt elk jaar tijdens de rijping op vat. Daarom rapporteert Scotch Whisky International de vateigenaren jaarlijks niet alleen over de smaakevolutie maar ook over de alcoholgraad. Eenmaal minder dan 40% kan immers niet meer gebotteld worden als een ‘single cask’ single malt.

 

10. Whisky is altijd minstens 3 jaar oud

De Schotse wetgeving bepaalt eveneens dat spirit minimaal 3 jaar heeft gerijpt op vat alvorens die mag gebotteld worden onder de naam ‘whisky’.

 

Bonus: Whisky is een betere investering dan wijn

Anders dan wijn rijpt whisky niet verder na de botteling. Whisky op fles kan gemakkelijk een paar honderd jaar oud worden zonder verandering van smaak. Wijn wordt azijn, whisky niet. Waar wijn waarde verliest op een bepaald ogenblik kan whisky dus vele decennia bewaard worden, zeldzamer worden en in waarde stijgen. Dat maakt whisky dan ook tot een interessante investering voor de vader die een unieke waarde wil schenken aan zijn volgende generaties. Waarom geen vat kopen en het bottelen met een familielabel?

 

Scotch Whisky label

 

Schermafbeelding 2016-09-12 om 13.31.24

Schermafbeelding 2016-09-15 om 13.17.13

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “Wist u dat whisky…? 10 wondere whisky weetjes

Plaats een reactie


*