Page content

“Whisky veilingen bieden geloofwaardige investeringsopportuniteiten”

“Whisky veilingen bieden geloofwaardige investeringsopportuniteiten”

Whisky is vlug een van ‘s werelds meest betrouwbare vloeibare activa aan het worden. Zeldzame Schotse whisky is een booming investeringsbehoefte aan het invullen met collectorsflessen die overal in de wereld enorme belangstelling wekken. Whisky veilingen spelen daarop in.

Dat gebeurt temidden de voortdurende onzekerheid over traditionele beleggingen zoals aandelen die erg volatiel zijn. Zelfs over de ultieme ‘veilige vluchthaven’ goud lopen de vooruitzichten sterk uit mekaar.

De markt voor waardevolle whisky daarentegen doet het erg goed. De verkoop van vintage flessen is goed op weg om in dit recordjaar over de 12 miljoen Britse pond te gaan. Daarin zitten vaak erg dure flessen, sommige zelfs met een prijskaartje van 25.000 pond.

Whisky veilingen

Whisky veilingen

Whisky veilingen in Engeland

De waarde van collectors flessen Scotch whisky verhandeld op veilingen in het VK in de eerste helft van dit jaar heeft, voor het eerst sinds in 2008 de cijfers bijgehouden worden, de 5 miljoen pond overtroffen Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door de whisky experts van Rare Whisky 101.

Andy Simpson, medeoprichter van het bedrijf, zegt: “Voor sommige commerciële whisky’s zijn de export- en verkoopcijfers licht teruggevallen. Maar de secondaire markt, de whisky veilingen voor zeldzame flessen, heeft weinig of geen last van die stress.. Het ziet er nu al naar uit dat 2016 opnieuw een recordjaar wordt voor zeldzame whisky.

“Die secondaire markt blijft groeien en meer volwassen worden. Ook zien we dat het profiel van de kopers veranderd is. We zien stilaan meer gefortuneerde kopers – of ze nu kenners zijn, verzamelaars of investeerders – en we zien nu ook een stijgende groep professionelen in de markt komen. Velen denken dat de komst van deze investeerders de prijzen zal opdrijven maar onze ervaring leert dat weinigen van die grotere kopers er op uit zijn op veilingen te kopen.”

In de eerste zes maand van 2016 is in het VK de waarde van collectorsflessen op veilingen tot 5,11 miljoen pond gestegen, meer dan 25% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal van die flessen is nog sterker gestegen, met 28,5% tot 26.527 .

Whisky veilingen

Whisky veilingen in Singapore

Rare Whisky 2101 baseert zich op die trends om te voorspellen dat de markt voor de veilingen van zeldzame Scotch in het VK dit jaar in totaal 55.000 flessen zal bereiken – dat is tien keer het aantal verkocht in 2010 – en een totale waarde van 12 miljoen pond zal overtreffen.

Bij de grootste groeiers zien we vintage Macallan. Op een online veiling in juli werd een Macallan van 55 jaar oud in een Lalique karaf voor 25.000 pond verkocht, een nieuwe recordprijs. In 2010 bedroeg de prijs nog 5.400 pond.

Flessen 18 jaar oude Macallan, in de jaren 1980-1989 geproduceerd, werden in 2010 voor gemiddeld 166 pond verkocht. Nu is dat al 499 pond, een stijging van bijna 200%.

Maar naarmate de markt voor zeldzame flessen groeit, groeit ook de inspanning van criminelen om vervalsingen te produceren om whiskykenners, verzamelaars en investeerders op te lichten. Rare Whisky 101 heeft recentelijk bevestigd dat enkele belangrijke Macallan verzamelingen 100% vervalsingen waren.

Hun verslag benadrukt dat toegewijde en deskundige veilinghuizen in het VK voordurend bezig zijn de markt te bewaken, waar ze die schurken en/of hun flessen constant kunnen in het oog houden en identificeren.

Het zegt ook:

“We dringen aan op grote voorzichtigheid bij het kopen van zeldzame of oude flessen op websites waar privé verkopers hun eigen flessen te koop aanbieden en er geen derde partij is om op namaak te checken.”

Ondertussen komt er meer en meer Japanse whisky op veilingen, vooral geleid door de felgezochte Karuizawa, de iconische gesloten (misschien voorlopig gesloten…) distilleerderij waarvan alle flessen meer dan 2.000 pond halen.

Brora en The Dalmore behouden hun postities als de twee hoogst gerangschikte investeerders distilleerderijen.

De rangschikking blijft bewegen: Balvenie acht plaatsen omhoog, Lagavullin tien, Pittyvaich zestien en Orkney‟s Highland Park negen. Bij die welke achteruit gaan zijn er de gesloten distilleerderijen Ben Wyvis, Millburn, Lochside en Coleburn. Bij de open distilleerderijen is de iconische Talisker van het eiland Skye de grootste terugvaller.

 

 

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op ““Whisky veilingen bieden geloofwaardige investeringsopportuniteiten”

Plaats een reactie


*