Page content

Verkiest u een bourbon of een sherryvat?

Verkiest u een bourbon of een sherryvat?

Whiskyvaten in verschillende groottes en smaken

In de catalogus met vaten die SWI momenteel aanbiedt staan zowel ‘barrels’ als ‘butts’ als ‘hogsheads’.
Sommige vaten zijn een ‘bourbon barrel’ en andere een ‘sherry butt’. Waarin ligt het verschil?

De grootte van de vaten

Barrel (inhoud 200 liter), ook wel bekend als de ‘American Standard Barrel’. Is gemakkelijk in gebruik gezien de beperkte capaciteit. Wordt gemaakt van Amerikaanse eik en voornamelijk gebruikt voor het rijpen van Bourbon whiskey (let op de e). Mag in de US slechts eenmaal gebruikt worden. Wordt daarom veelal verkocht aan Schotland voor een tweede gebruik in de Scotch whisky (zonder e) industrie.

Hogshead (inhoud 250 liter) : de term is afgeleid van het  15e eeuwse Engelse hoggeshede, wat overeenkwam met 63 gallons. Is de voorloper van de barrel en nog steeds het meest gebruikte vat ter wereld voor de rijping van whisky.

Butt (inhoud 500 liter) : een hoog smal vat, gemaakt van stevige Europese eik. Wordt voornamelijk gebruikt in de Spaanse sherry-industrie. Een butt is het meest voorkomende sherryvat dat voor het rijpen van whisky wordt gebruikt.

 

De herkomst van de vaten

bourbon vs sherryBourbon : dit vat werd eerst gebruikt in de VS voor het rijpen van een Kentucky Bourbon whisky. 93% van alle vaten in Schotland zijn van oorsprong bourbon barrels. Typisch is de lichtere kleur en de vanille smaak.

Sherry : een kleine minderheid van de vaten gebruikt voor een ‘refill’ in de whisky-industrie is van Spaanse herkomst. Een sherryvat geeft Scotch whisky een diepe amberkleur.

 

 

 

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

1 reactie op “Verkiest u een bourbon of een sherryvat?


Door Leroy Koen op 4 december 2013

Whisky gelagerd in Sherry vat is zachter van smaak

Plaats een reactie


*