Page content

Vergeet flessen, investeer in vaten whisky (Bloomberg)

Vergeet flessen, investeer in vaten whisky (Bloomberg)

Bescherming tegen inflatie

Bloomberg beschrijft het verhaal van een zekere Nigel Isherwood. De man maakt zich zorgen over het globaal financieel systeem en ging op zoek naar een ‘hedge’ (afdekking, bescherming) in de vorm van tastbare activa. Hij begon vorig jaar te investeren in rijpende, ongebottelde whisky op vat. Hij investeerde 41.000 Britse Pond in vaten rijpende single malt whisky. Hij betrouwt er op dat de waarde in de komende jaren zal stijgen. In zijn portefeuille stopte hij ook Franse wijnen en edelmetalen. Hij beschouwt deze niet-traditionele activa als een financiële hedge, in het bijzonder voor wanneer inflatie de kop opsteekt.

“Ik ken niets van whisky, maar dat heeft geen belang voor mij”, zegt Isherwood (50) in een mail vanuit Adelaide, Zuid-Australië, waar hij werkt als sportcoach. “Ik weet dat kapitaal spreiden altijd verstandig is. En rijpende whisky past in mijn investeringsportefeuille.”

Beter dan goud en zilver

In een wereld waarin 40-jaar oude Scotch meer dan 2.000 $ voor een fles kost en waarin de whiskyconsumptie wereldwijd groeit, is het zeker geen verrassing dat investeerders er op uit zijn van die markt te profiteren. Prijsstijgingen over de voorbije acht jaar zijn meer dan het dubbel geweest van die van goud of zilver.

Schotland, de grootste whiskyproducent ter wereld, exporteert meer dan een miljard flessen per jaar, en maakt de enige drank die ‘Scotch’ mag genoemd worden volgens de Scotch Whisky Association. Het land heeft ongeveer 20 miljoen vaten die in pakhuizen rijpen. De Schotse wet stelt dat whisky minimaal drie jaar moet rijpen op vat. In de praktijk rijpen whisky’s vaak 12 of 15 of 18 jaar. En topflessen zijn vaak 25 of 30 jaar oud.

“Whisky in een vat wordt met de tijd al maar beter, in tegenstelling tot goud en zilver. De prijzen stijgen zolang je de vaten bewaart en verbetert. Wanneer we naar andere activaklassen en investeringsmogelijkheden kijken, zoals aandelen en obligaties, geeft dit een best aardige opbrengst”.

Op grond van de historische cijfers is nieuw geproduceerde Scotch volgens WhiskyInvestDirect over de laatste acht jaar met zowat 143% gestegen, excl. de stockerings- en transactiekosten. Over dezelfde periode was dat 48% voor goud en 55% voor zilver. Whisky deed het ook beter dan de voornaamste aandelenbeurzen van Europa en Japan. Alleen de Amerikaanse Standard & Poor’s 500 Index deed het beter, met 170%.

Veilige belegging

Whisky is een aantrekkelijke investering, in het bijzonder voor iemand die alternatieve activa zoekt”, zegt Kotaro Yoshizawa, die in Tokyo een handelshuis heeft. Meteen toen de whiskybeurs in het VK openging begon hij er te kopen. “Vergeleken met aandelen kan ik het een veilig actief noemen”.

“Het voordeel van investeren in whisky is de spreiding van het risico”, zegt Yasuo Sugeno, senior economist bij het Daiwa Institute of Research. “Het nadeel is dat de investeerders, net zoals met goud en zilver, geen dividend krijgen”.

“Van rijpende whisky een investeringsactief maken voor particulieren is een echt uniek idee”, zegt Kazuhiko Saito, chef analist bij Fujitomi Co., een grandstoffenmakelaar in Tokio. De eigen aard van whisky – dat zijn waarde stijgt wanneer hij ouder wordt – is helemaal verschillend van andere grondstoffen. In dat opzicht trekt whisky zeker de aandacht van investeerders.”

Bron: Bloomberg

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “Vergeet flessen, investeer in vaten whisky (Bloomberg)

Plaats een reactie


*