Page content

Gezocht: vaten whisky ter waarde van 1 miljoen pond en meer.

Gezocht: vaten whisky ter waarde van 1 miljoen pond en meer.

Het whisky-consultancy bedrijf Rare Whisky 101 uit Engeland heeft zich recent gespecialiseerd in een nieuw segment van de markt: investeren in zeldzame ‘slapende’ vaten single malt whisky, vaten die meer dan 1 miljoen GBP per stuk waard zijn.

Net als Scotch Whisky International uit Nederland is Rare Whisky 101 gespecialiseerd in de verkoop van zeldzame flessen en vaten Schotse single malt whisky als investering.

De prijs van vaten varieert doorgaans tussen 2.500 en 500.000 pond. Echter, het Britse bedrijf gaat zich nu ook toeleggen op het hoogste marktsegment. Het gaat daarvoor in Schotland op zoek naar ‘dormant casks’ (slapende vaten) die, wanneer ze na hun rijpingsperiode op de markt komen, tot ver boven het miljoen pond moeten gaan kosten.

Beleggen in whisky geraakt steeds meer bekend bij bredere lagen van de bevolking. Traditionele beleggingen brengen steeds minder rente op waardoor beleggers bereid zijn om nieuwe, alternatieve manieren van investeren te bekijken.

Hier bij VloeibaarGoud.nl schreven we vorig jaar al over een waarschuwing die RW101 toen de wereld inzond. De consultant uitte toen haar bezorgdheid omdat veel onervan beleggers investeren in graanwhisky’s en new make spirit, nieuw gedistilleerde drank. Wat beleggers in whisky moeten begrijpen is dat meerwaarde realiseren draait rond kwaliteit en zeldzaamheid.

“Het rendement op een belegging in jonge whisky zou wel eens kunnen tegenvallen”, stelt RW101. Let dus op voor beleggingen in new make spirit zoals bijvoorbeeld WhiskyInvestDirect uit Engeland die aanbiedt.

  • Kwaliteit: kies voor single malt whisky, NIET voor goedkope graanwhisky’s of blends.
  • Zeldzaamheid: investeer in oude vaten die reeds 10 of 20 jaar rijping achter de rug hebben. Vaten uit pakweg 1997 kunnen per definitie niet meer geproduceerd worden en worden met de dag zeldzamer.

Bekijk hier een whisky-portefeuille met 5 investeringswhisky’s op vat van elk meer dan 20 jaar oud.

David Robertson van RW101:

“De markt voor oudere vaten kwalitatieve whisky van Schotse distilleerderijen zal de komende jaren sterker en sterker worden”.

Tegelijk waarschuwt hij dat oude vaten niet eeuwig kunnen bewaard worden. Zo vertelt hij over een 50-jaar oude whisky op vat waarvan de alcoholgraad onder de 40% was gezakt. De Schotse wetgeving stelt dat Scotch whisky minimaal 40° sterk moet zijn. De whisky in dat vat kon dus niet meer gebotteld worden als een single cask whisky en moest geblend worden met whisky uit een ander vat en met een hogere alcoholgraad om gemiddeld meer dan 40% alcohol te bevatten.

“Vaten kunnen ook lekken en soms kan whisky teveel naar hout gaan smaken. Daarom is een regelmatige controle van het vat en de whisky van groot belang”.

Beleggers bij Scotch Whisky International (SWI) hoeven zich over dergelijke zaken helemaal geen zorgen te maken. De vaten worden regelmatig gecheckt en de whisky wordt jaarlijks aan een analyse onderworpen. En dankzij de contractuele kwantiteits- en kwaliteitsgarantie kunnen de klanten van SWI met een gerust gemoed investeren in oude vaten rijpende single malt.

Bekijk hier een voorbeeld van een whisky-investeringsportefeuille.

Bron: RW101 on hunt for whisky casks worth £ 1 million

 

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “Gezocht: vaten whisky ter waarde van 1 miljoen pond en meer.

Plaats een reactie


*