Page content

Uw eigen vat whisky zien en proeven!

Uw eigen vat whisky zien en proeven!

In dit interview spreken we met Stein Devos, de trotse eigenaar van een prachtig vat Schotse single malt whisky van distilleerderij Glentauchers.

Hij kocht dat vat ongeveer een jaar geleden en is net terug van een reis door Schotland waarbij hij een bezoek bracht aan de bonded warehouse in Coleburn waar hij zijn vat zag en zijn whisky proefde.

Stein is ook de oprichter van Scotch Whisky Spirit, een bedrijf waarmee hij whisky tastings organiseert, avonden vol beleving, nosing and tasting. Op die avonden genieten vrienden van de wondere wereld van lekkere single malts. In een volgende video interviewen we Stein over Scotch Whisky Spirit.

Zijn eigen vat whisky

Filip Potteau: “Stein, je bent net terug van twee weken Schotland waarbij je een bezoek bracht aan Coleburn en jouw eigen vat. Je hebt jouw vat gezien, betast en zelfs geproefd. Ik ben benieuwd om jouw verhaal te horen. Op een eerste foto zien we de distillery van Coleburn”.

Stein Devos: “Ja, dat is inderdaad het zicht op oude Coleburn Distillery. Ze is niet meer in gebruik, werd gesloten in 1985. Maar de warehouses, de opslagplaatsen waar de vaten worden opgeslagen, worden nog altijd gebruikt voor de opslag van rijpende whisky, oa. de vaten van klanten van Scotch Whisky International.”

Filip Potteau: “Je ontmoette er David Simpson, de cask manager, de verantwoordelijke voor de vaten van vateigenaren. Maar vertel iets over hem en de bonded warehouse die je bezocht”.

Stein Devos: “Dave hield het bezoek aan de warehouses voor het laatste deel van de rondleiding. Na de oude distillery wou ik natuurlijk de opslagplaatsen zien. De warehouses zijn trouwens altijd het hoogtepunt van een distillerybezoek. Van bij het binnenkomen ruik je de geuren van de verdampende whisky.

Schermafbeelding 2016-09-12 om 13.31.24

Aandacht voor alle vaten whisky

Je ziet er allemaal vaten liggen waarin de whisky aan het rijpen is. Wat me onmiddellijk opviel – en dat zie je op de foto’s waarbij je tussen twee vatenrijen doorkijkt – dat is dat je in vergelijking met andere warehouses heel veel plaats hebt tussen de vatenrijen. Je hebt ruim de plek om ertussen rond te lopen. Dave Simpson wist me te vertellen dat ze dat bewust doen om elk vat individuele aandacht te kunnen geven. Ze willen echt optimale controle over alle vaten. Elk vat kan worden gemanaged tot het zijn ‘hoogtepunt’ heeft bereikt.

Je ziet op de foto’s dat bovenin de vaten gaatjes zijn geboord waarlangs hij de samples van de whisky kan afnemen, want alle whisky’s worden jaarlijks gecontroleerd.

Verder zie je een foto van mezelf waarop ik mijn eigen vat Glentauchers handteken en er de datum van bezoek op noteer. Dat is leuk om bij een volgend bezoek te zien wanneer we al eerder onze whisky zagen.

Filip Potteau: “En heb je ook een whisky geproefd? Heb je ook jouw whisky geproefd?”

Stein Devos: ‘Ja, Dave vroeg of ik nog tijd had om wat te proeven. Hij ging even wat accessoires halen om whisky uit mijn vat te halen, waarna er twee volle glazen uit het vat werden gehaald. Dat was zeker het hoogtepunt van heel de reis: je eigen whisky te kunnen proeven is een mooie ervaring. Niet alleen voor een whiskyliefhebber zoals ik, maar voor iedereen die geinvesteerd heeft in een vat is het een uniek moment om je eigen vat te kunnen bekijken en proeven.

En er op die manier ook zeker van te zijn dat je vat er ook effectief ligt.

Filip Potteau: “Ja, dat is een terechte opmerking Stein. Ik was ook heel kritisch alvorens ik mijn investering deed. En ik begrijp ook de mensen die een gezonde acherdocht hebben en die hun vat eens willen gaan zien. Jij bent jouw vat ook gaan zien, niet vanuit een wantrouwen waarschijnlijk maar vanuit jouw passie. Jij hebt jouw vat dus gezien en geproefd. Hoe heb je dat ervaren?”

Stein Devos: “Ja, dat was echt de moeite. En toegegeven, daar had ik het meeste schrik voor. Ik had het vat van te voren niet geproefd. Het was geselecteerd voornamelijk op investeringspotentieel. Maar het was voor mij ook wel belangrijk dat ik de whisky in het vat zelf ook wel lekker vond. Dat was zeker het geval. Hij was nog heel sterk. Ik geloof dat hij nog 61,3% alcohol bevatte. Maar toen hebben we wat water toegevoegd waardoor er nog meer smaken vrijkwamen. Die smaken bevielen me wel. Het was een heel fruitige whisky. Echt heel lekker. Dat is echt positief meegevallen.

Mijn whisky is nu bijna 13 jaar en al zo lekker. Ik ga hem nog 12 jaar doorrijpen tot 25 jarige leeftijd.

Dave Simson is een heel aangename man. Hij kent natuurlijk heel veel van whisky. Hij heeft ook veel ervaring in de whiskyindustrie. Het is wel een hele ervaring om hem te horen praten. Hij weet waar hij mee bezig is, en dat is wel heel belangrijk denk ik.

Filip Potteau: “Ik heb hem ook tweemaal ontmoet op een reis met Scotch Whisky International. Wat ik vooral onthou is dat hij zo gepassioneerd bezig is met alle vaten individueel. Voorheen werkte hij bij Macallan, Tullibardin en Glenmorangie en daar stond hij in voor vele duizenden vaten waarmee hij geen speciale relatie had. Het was allemaal ‘bandwerk’. Nu heeft hij een persoonlijke relatie met alle vaten vaten op individueel niveau”.

Stein Devos: “Ja, je voelt dat. Hij is een beminnelijke man die je gemakkelijk vertrouwt. Je weet dat hij de juiste dingen doet. Hij gaf me zelfs advies over de richting die de whisky volgens hem uitgaat. Hij heeft daar allemaal ervaring mee.”

Filip Potteau: “Stein, om af te sluiten, voor de mensen die nog een voorzichtige houding aannemen tov. investeren in whisky, zou jou durven aanraden aan de mensen om de stap te zetten?”

Stein Devos: “Ja tochwel, ik denk dat het zeker nu in deze tijden een opportuniteit is om dat te doen, nu het nog kan. Want de voorraden – ik denk dat niet maar weet het wel zeker – zijn aan het slinken. Je moet het denk ik niet uitstellen, ik denk dat het op dit moment echt de moeite waard is om te doen. En het is niet alleen de moeite waard voor jouw centen, het is ook de moeite waard voor de beleving. Het is een leuke investering, waarvoor ik persoonlijk gekozen heb, niet alleen omdat ik een band heb met whisky, maar ook omdat ik sowieso in iets wou investeren dat me ook wat plezier verschafte. Ik ben niet iemand die iets heeft aan aandelen of obligaties, aan beleggingen of bankproducten, daar heb ik geen interesse in. Dan is het toch wel moeilijk om je centen daaraan toe te vertrouwen. Dit is iets tastbaar, iets leuk, iets waar je een band mee hebt, dus iets heel interessant”.

Filip Potteau: “Stein, I couldn’t say it any better…”

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.