Page content

Hoe investeren in whisky? (uit de Financial Times)

Hoe investeren in whisky? (uit de Financial Times)

De gezaghebbende krant FINANCIAL TIMES publiceerde deze week een interessant artikel: ‘How to invest in whisky’ (25 januari 2016)

Whisky wordt steeds meer erkend als een investeringsproduct. In Engeland, in de VS, in Azië en ook in Nederland. Scotch Whisky International (uit Sassenheim, vlakbij Schiphol) is al jaren gespecialiseerd in whisky-investeringen. Recent werd ook in Engeland een online platform opgericht waar beleggers het Schotse ‘levenswater’ kunnen kopen en verkopen, nog terwijl het rijpt op vat.

WhiskyInvestDirect komt er op een ogenblik dat de sector van de zeldzame whisky’s aan het ‘boomen’ is. Op veilingen in het Verenigd Koninkrijk werden vorig jaar een record aantal
flessen single malt verkocht.

De Engelse consultant Rare Whisky 101 houdt alle cijfers bij en heeft zelfs een eigen index gecreëerd die de prijzen van whisky op de secundaire markt reflecteert. Vorig jaar werden 35% meer flessen geveild dan in 2014.

Volgens Martin Green van veilinghuis Bonhams heeft dat er alles mee te maken dat whisky niet langer een gewoon consumptieproduct is maar een waar luxeproduct.

“De belangstelling voor whisky zit al jaren in de lift. In het Verre Oosten wordt single malt whisky echt geassocieerd met succes. Dure whisky drinken met vrienden of klanten is er een manier om je status te etaleren”.

Wil je meer weten over whiskyveilingen in het VK, klik dan onderaan dit blogartikel op de link naar het artikel in de Financial Times.

Whisky veilingen zijn heel kostelijk

Veilinghuizen waar flessen live worden verkocht rekenen al snel een commissie tot 25%. Dat is natuurlijk heel duur. Sommige online veilingen zijn goedkoper maar rekenen toch nog vaak 10%. Reken daarbovenop de kosten voor transport en bewaring, en je begrijpt al snel dat het kostenplaatje het rendement op een investering in whisky sterk naar beneden haalt.

SWI

 

Een interessant en veel goedkoper alternatief is de World Whisky Index (www.worldwhiskyindex.com). Dat is het online handelsplatform opgericht door Scotch Whisky Index. De naam ‘Index’ is wat misleidend want het is helemaal geen financieel bedrijf ofzo. Het is een online platform waarop kopers en verkopers van over heel de wereld bijzondere flessen single malt whisky kunnen kopen en verkopen.

De aangeboden flessen worden bewaard in een bijzonder beveiligd en verzekerd gebouw dat ook de naam ‘World Whisky Index’ draagt. Niet minder dan 60.000 flessen single malt liggen er vandaag opgeslagen. Onder hen sommige van de meest unieke en waardevolle flessen van de wereld. De beroemde verzameling van Valentino Zagatti (link) kan er bijvoorbeeld bezocht worden.

Recordprijzen voor unieke single malts

Dalmore

In 2011 werd op de Changi luchthaven in Singapore een fles Dalmore 62 verkocht voor een recordbedrag van 125.000 pond. Eerder dat jaar werd bij Harrods in Londen al 120.000 pond betaald, ook voor een fles Dalmore.

Maar een van de duurste flessen ooit gekocht is de 64 jaar oude Macallan in een kristallen decanter van Lalique. Op een veiling in Hong Kong werd er 460.000 USdollar voor neergeteld.

Enkele maanden geleden verwierven een groep Nederlandse investeerders samen de wereldberoemde whiskycollectie van Valentino Zagatti. Officieel werd niet verteld welk bedrag werd neergeteld maar gefluisterd wordt dat de verzameling meer dan 4 miljoen euro waard is.

Online investeren in whisky

De Financial Times bericht over de nieuwe beleggingsformule van WhiskyInvestDirect. Geinteresseerden kunnen een rekening openen, geld storten en dan een aantal liter rijpende whisky kopen. Er is geen minimumbedrag en geen minimumduur om de whisky aan te houden. Alle whisky wordt bewaard in vaten in ‘bonded warehouses’ in Schotland.

“Onze klanten zien het als een diversificatie voor hun andere beleggingen. Een investering in whisky heeft een lage ‘correlatie’ met klassieke beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties”, zegt Rupert Patrick, de CEO van WhiskyDirectInvest.

“Het is belangrijk om de activa binnen een beleggingsportefeuille ruim te diversifiëren. Whisky is een interessant nieuw alternatief waarnaar internationaal steeds meer vraag is”.

Zeer belangrijk: de bescherming van de belegger

Bovenvermeld bedrijf uit Engeland staat niet onder toezicht van de Engelse financiële controle-autoriteit. Beleggers zijn dus niet beschermd mocht het fout gaan met WhiskyDirectInvest.

AFM

Scotch Whisky International (SWI) daarentegen staat wél onder toezicht van de overheid. Het bedrijf heeft zelfs een vergunning bekomen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om flessen en vaten whisky als een beleggingsproduct aan te bieden op de Nederlandse markt. Wie investeert bij SWI weet dus dat het bedrijf en haar management streng bewaakt wordt. Toch niet onbelangrijk voor een belegger!

Beleg niet in een whisky-fonds!

De Financial Times spreekt tot slot over het beleggen in whisky via een beleggingsfonds. Vorig jaar werd in Hong Kong het Platinum Whisky Investement Fund opgericht.

7 tips

In ons rapport ‘7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky’ (download het hier) leest u dat we absoluut afraden om via een financieel product als een beleggingsfonds in whisky te beleggen. De kosten lopen immers hoog op (instapkosten, beheerkosten, prestatievergoedingen) en de beperkte liquiditeit van dergelijke fondsen kan soms problemen scheppen. Wanneer een aantal beleggers uit het fonds stappen en de onderliggende whisky niet snel van de hand kan gedaan worden, dan riskeert het fonds tijdelijk gesloten te worden waardoor niemand nog zijn geld kan opnemen…

Tip nummer 1 uit het rapport is dan ook om enkel in fysieke flessen en/of vaten te investeren, niet in financiële producten.

Whisky bewaren

Het grote voordeel van whisky in vergelijking met wijn is dat whisky tientallen, zelfs honderden jaren kan bewaard worden. Whisky rijpt immers zolang die is opgeslagen in vaten maar eenmaal gebotteld stopt het rijpingsproces. Het volstaat dat flessen rechtop worden bewaard en dat de etiketten niet beschadigd geraken.

De bewaring van wijn is veel moeilijker en beperkt in tijd. Zelfs de beste Château Latour wordt na verloop van tijd … azijn. Dat schept vanzelfsprekend belangrijke beperkingen op investeringsvlak.

Investeren in whisky biedt dan ook heel wat meer mogelijkheden dan beleggen in wijn. Een collectie whisky kan gemakkelijk geschonken worden aan de kinderen en kleinkinderen. In het kader van erfenissen en schenkingen kan het een geweldig middel zijn om aan successieplanning te doen.

 

Klik hier om het artikel in de Financial Times te lezen:

 

Schermafbeelding 2016-09-12 om 13.31.24

Schermafbeelding 2016-09-15 om 13.17.13

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “Hoe investeren in whisky? (uit de Financial Times)

Plaats een reactie


*