Page content

De duurste whisky ter wereld?

De duurste whisky ter wereld?

Whisky, voor sommigen is het een passie, voor anderen is het de jacht op de absolute perfectie, een nooit eindigende zoektocht om de ideale blend te ontdekken.

Maar hoeveel zou jij bereid zijn te betalen voor de perfecte borrel?

In de Bon Accord pub in Glasgow kunnen klanten voor 900 £ (omgerekend 1.046 euro) genieten van een glas 77 jaar oude Glenlivet, een van de slechts honderd die ooit in een unieke karaf van de onafhankelijke bottelaars Gordon & McPhail gebotteld werden. De fles zelf is zowat 20.000 £ ( 23.250 euro) waard, maar zelfs dat komt nog niet in de buurt van de duurste fles scotch whisky ooit.

In januari 2014 werd op een veiling bij Sotheby’s in Hong Kong voor een enkele fles Macallan “M” 4,9 miljoen Hong Kong dollar (4,57 miljoen euro) betaald. Daarmee werd het vorige record van duurste fles scotch met meer dan 116.000 euro overtroffen.

de-duurste-whisky-ter-wereld

Wat die whisky zo duur maakte was voor een stuk zijn ouderdom, hoeveel jaar hij gerijpt had. Die “M” was meer dan zeventig jaar geleden in de Speyside op vat gedaan in zeven handgekozen – uit 200.000 beschikbare – eiken sherryvaten.

En hoe smaakt de duurste whisky ter wereld?

Hoe smaakt een fles whisky van 487.000 euro dan wel?

Volgens de distilleerderij “gaan de smaken vanilla en groene appel hier hand in hand waarbij geen van beide echter de overhand neemt. Gember, nootmuskaat en kaneel samen creëren op de achtergrond een geheel met geboende eik die net niet overdrijft maar speelt met een diepte van harsachtige, sappige sinaasappels. Dan nemen de zwaardere druiven- en sultanasmaken het over, om te eindigen in een lange volle finish”. Experten noteren ook een leder en tabak ondertoon in de amberkleurige drank.

Maar het prijskaartje gaat evenzeer om de karaf die de whisky bevat als om de scotch zelf. De zesliter kristallen karaf, een meesterwerk van Lalique waarvan er maar vier bestaan, eiste van 17 ambachtslieden meer dan 50 uur werk, waarbij tijdens de productie meer dan 40 flessen vernietigd werden wegens lichte imperfecties.

Alle vier kregen een naam naar een Romeinse keizer, waarvan één, de ‘Constantinus’, verkocht werd op de Sotheby’s veiling in Hong Kong. Van de overige drie is er één voorbehouden voor een privé collectioneur in Azië. De andere twee worden gearchiveerd door The Macallan distilleerderij.

En toch, alsof de “M” nog niet exclusief genoeg is: er is een troonpretendent.

de-duurste-whisky-ter-wereld

Whiskyliefhebbers kunnen een 6,2 miljoen US dollar ophoesten voor de Isabella Islay. Deze fles, gemaakt door de Luxury Beverage Company is tot op heden niet verkocht. Men kan aannemen dat haar prijskaartje nauwkeuriger de karaf dan wel de inhoud weerspiegelt, wetende dat ze gemaakt is van 100% zuiver Engels kristal en belegd met 8500 diamanten en meer dan 300 robijnen.

Over de whisky erin is niet veel geweten, ook al houden de makers vol dat hij ‘geweldig’ is. Het lijkt meer een geval van uitzicht dan van inhoud…

Lees hier het originele artikel in Food & Drink.

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “De duurste whisky ter wereld?

Plaats een reactie


*