Page content

Beleggen in whisky ‘hotter’ dan ooit (Forbes)

Beleggen in whisky ‘hotter’ dan ooit (Forbes)

Het is duidelijk dat luxewhisky’s niet meer alleen gekocht worden om te consumeren of te verzamelen. Ze zijn nu ook een belegging geworden, een belegging die significante resultaten oplevert. En het ziet er naar uit dat veilinghuizen en websites de uitverkoren plaatsen worden voor het kopen en verkopen van zeldzame flessen.

Een rapport van de whiskymakelaar en beleggingsexpert Rare Whisky 101 heeft gedocumenteerd dat in 2016 zowel het volume als de waarde van zeldzame Scotch whisky, verkocht op veilingen in het VK, met een recordbedrag gestegen zijn.

De waarde van verzamelaarsflessen single malt Scotch whisky verkocht op veilingen steeg met een verbluffende 49% tot het recordbedrag van 14,21 miljoen £, komende van 9,56 miljoen £ het vorige jaar. Het aantal flessen single malt Scotch whisky verkocht op veilingen in het VK steeg met 35% tot 58.758, tegenover 43.458 in 2015.

+38% in 2016

De belangrijkste index voor Scotch whisky, de Rare Whisky Apex 1000 Index (die kijkt naar de prijsprestaties van de meest gevraagde flessen), sloot 2016 af met een stijging van 38% en presteert daarmee beter dan de sterke jaarresultaten van wijn (+ 25%), goud (+8%) en de FTSE beursindex (+ 12%).

Een aantal factoren verklaren die stijging. De daling van de Britse pond betekende voordelige wisselkoersen voor kopers van buiten het VK, de lage rentes en de groeiende interesse voor ‘passion investments’ hebben de vraag doen stijgen en zo van de whisky een sterk element gemaakt van een investeringsportefeuille.

De kosten om whisky in veilinghuizen aan te bieden zijn ook aan het zakken omdat de veilingsites hun tarieven verminderen en met elkaar concurreren om toegang te krijgen tot de beste flessen.

Welke was in 2016 de duurst geveilde whisky in het VK?
Een fles 50-jaar oude Yamazaki die voor 62.000£ verkocht werd.

Ondertussen behoudt de Macallan distilleerderij haar plaats van de meest verhandelde, met een 10% marktaandeel van het aantal flessen verkocht op veilingen (in 2015 iets meer dan 9,5%) en een aandeel van 22% in de totale waarde in £ (23% in 2015).

Ardbeg en Bruichladdich pakken in volume de tweede en de derde plaats, met resp. 7% en 4% van de markt.

In termen van totale waarde in £ staat Ardbeg tweede met 7% van de markt en Bowmore derde met iets meer dan 5,5%.

Welke betekenis heeft dit alles voor de whiskyindustrie?

De succesrijke veilingmarkt overtuigt de distilleerderijen ervan om ook in dat marktsegment te springen. De nieuwe micro-distilleerderij Strathearn bijv. heeft haar eerste 100 flessen 3 jaar oude Scotch whisky verkocht op een veilingsite. De flessen haalden er tussen 315£ en 4.150£ per fles van 50 cl.

Een ander veilingexperiment (ditmaal in Hong Kong) is de komende veiling van een collectie nieuwe zeldzame Macallan whisky’s, getaxeerd op 500.000 dollar.

Een andere trend versterkt nog de opkomst van de veilinghuizen: de hogere gemiddelde prijzen op de Britse veilingen. De verkochte flessen zijn er gestegen van gemiddeld 221£ in december 2015 tot 288£ in december 2016. En meer flessen van meer verschillende distilleerderijen halen er hogere prijzen: 75 distilleerderijen verkochten flessen van meer dan 100£ op veilingsites, komende van 63 in 2015.

Reken er echter niet op dat de veilingmarkt zal blijven boomen. Terwijl Rare Whisky 101 nog ruimte tot groeien ziet in 2017, voorziet het een stabilisering van de markt, waarbij enkele merken zullen teruglopen tot meer betaalbare prijzen.

Maar de brede trend is dat zeldzame whisky als investering nog ‘hotter’ wordt dan ooit. De markt groeit en daardoor ook de winstopportuniteiten. De Britse veilinghuizen zijn voor de whiskymarkt vlug een blijvend, duurzaam marktsegment aan het worden.

En we mogen natuurlijk niet vergeten dat slechts een beperkt deel van de flessen beschikbaar zijn voor de verkoop, en dat vele gewoon door de kopers uitgedronken worden. Wat dat inhoudt voor de toekomst is bijna niet te voorzien.

Bron: Forbes

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “Beleggen in whisky ‘hotter’ dan ooit (Forbes)

Plaats een reactie


*