Page content

Beleggen in whisky? 7 tips!

Beleggen in whisky? 7 tips!

Beleggen in whisky en genieten tegelijk? Dat is best mogelijk. Er wordt veel geklaagd onder beleggers. Sparen en beleggen brengt bijna niets meer op. Aandelen staan weer op het hoogtepunt van voor de crisis in 2008, maar al die tijd hebben ze ook niets opgebracht. Geen meerwaarden, geen plezier.

Hoog tijd dus voor 7 tips die een belegging in whisky zorgeloos en winstgevend maken:

De opkomst van passie-investeringen

Vermogende beleggers, in vakjargon HNWIs genoemd, High Net Worth Individuals, hebben al jaren leuke én winstgevende bestedingen voor hun kapitaal ontdekt! Uit studies blijkt dat superrijken een steeds groter deel van hun vermogen beleggen in wat zij Investments of Passion (IoP) noemen.

Denk aan classic cars, moderne kunst, juwelen en diamanten, antiek, wijn… Dergelijke activa geven hen een hoge dosis plezier en beleving. Voor de nieuwe rijken in Azië komt er nog bij dat deze passion investments hun status verhogen. Vermogende Chinezen bijvoorbeeld hebben er heel veel geld voor over om aan de buitenwereld te tonen hoe succesvol ze wel zijn.

Sinds de economische en financiële crisis van 2008-2009 zien we dat ook minder vermogende particulieren een stuk van hun kapitaal beleggen in zeldzame, tastbare activa. Dat komt omdat zij hebben vastgesteld dat de prijzen van oldtimers, kunstwerken, juwelen zijn blijven stijgen tijdens de crisis terwijl aandelen vanaf de top meer dan 50% van hun waarde verloren.

Ze hebben ontdekt dat Investments of Passion bovendien een lage correlatie hebben met de financiële markten en dus een prima diversificatie kunnen zijn voor hun vermogen. En alhoewel het geen financiële producten zijn maar ze wel duurzaam en waardevol zijn (en in waarde kunnen stijgen) worden deze zeldzame activa dus steeds vaker als een interessante belegging gezien.

Maar de belangrijkste opbrengst van oldtimers, kunstwerken, antiek, oude munten en dergelijke moet toch gezien worden in het plezier, de passie, de beleving die ze verschaffen. In vergelijking met klassieke beleggingen die weinig of geen intrest meer opbrengen bieden deze ‘nieuwe beleggingen vaak een grote emotional return on investment.

In het rijtje van de nieuwe lifestyle investeringen hoort zeker ook Schotse single malt whisky thuis. Op televisie (HDVTM Telefacts, Vlaanderen Vakantieland…), in dagbladen en op diverse websites wordt aandacht geschonken aan de opportuniteit die beleggen in whisky nu is.

Beleggen in whisky tip 1: Beleg in fysieke flessen whisky

beleggen-whisky-flessen

Stop uw geld niet in een beleggingsfonds of een of ander financieel product dat in whisky belegt. Beleggen doe je door zelf die fysieke, tastbare activa te verwerven. Dat is iets anders dan geld stoppen in een fonds.

Het probleem met dergelijke beleggingsfondsen is dat wanneer meerdere klanten op eenzelfde moment geld terugvragen het fonds vaak verplicht wordt om flessen van de hand te doen tegen te lage prijzen, met alle gevolgen van dien voor de beleggers die nog in het fonds zitten. Ook is het zo dat fondsen instapprovisies, jaarlijkse management fees en vaak zelfs prestatievergoedingen inhouden. Op die manier wordt een groot deel van de verwachte waardestijgingen opgesoupeerd door de fondsbeheerder, niet door de belegger.

Beleggen in whisky tip 2: Koop flessen whisky ‘en primeur’

beleggen-whisky-tips

‘En primeur’ is een term die we kennen uit de wijnwereld. Met name in Bordeaux bestaat de mogelijkheid om wijn te kopen nog voor hij gebotteld is, dus tijdens het rijpingsproces. Zo nemen de beleggers een positie in en steken ze de primeurkorting op zak.

Ook in Schotland is het mogelijk om single malt whisky te kopen en primeur. Men koopt bijvoorbeeld 200 flessen whisky die nu nog rijpt op vat. Het voordeel is dubbel: de prijs voor 200 flessen is vanzelfsprekend voordeliger dan die voor 1 of 10 flessen en men geniet de primeurkorting omdat men nu al betaalt ipv. over 8 of 15 jaar, na afloop van de rijpingsperiode.

Door aan te kopen en primeur stopt men dus als investeerder zelf de winst op zak die anders door de verschillende tussenpersonen wordt verdiend.

Beleggen in whisky tip 3: Koop zeldzame Schotse single malt whisky

Niet minder dan 27 landen in de wereld produceren whisky of whiskey. Ook in Nederland en België worden heel lekkere en kwalitatief hoogstaande single malts gedistilleerd.

Echter, Schotland is de home country wanneer het gaat over authenticiteit en traditie in de whiskywereld.

beleggen-single-malt-whisky-schotland

Vanzelfsprekend kopen we uitsluitend kwalitatieve single malt (uitstluitend van gemoute gerst) en niet in de gemengde ‘blend’ whisky (die een mengeling is van goedkopere graanwhisky’s). Amper 15% van de whiskyproductie in Schotland is single malt. Tot voor enkele jaren was het niet meer dan 10%.

Pas na 3 jaar rijping op vat mag de spirit ‘whisky’ genoemd worden. Whisky heeft dus per definitie altijd minimum 3 jaar gerijpt maar vaak heel wat langer, bijvoorbeeld 10, 15 of 18 jaar. Het is precies de uitwisseling tussen het eikenhouten vat en de whisky die zorgt voor het aroma en de kleur.

Maar de prijsontwikkeling van whisky wordt vooral bepaald door de zeldzaamheid. Net zoals er van een oldtimer uit 1958 geen exemplaren kunnen bijgemaakt worden is het aantal flessen 25 of 30 jaar oude single malt sterk beperkt.

Doorgaans mag men stellen dat met de leeftijd ook de zeldzaamheid en de prijs van de whisky stijgt. Wie whisky en primeur van 20 jaar oud kan kopen en deze nog 10 jaar laat rijpen tot de zeldzame leeftijd van 30 jaar, realiseert waarschijnlijk de grootste prijsstijging.

Beleggen in whisky tip 4: Zorg voor een exitstrategie

Voor beleggingen in tastbare activa geldt: kopen is gemakkelijk, maar terug verkopen met winst, daar komt het op aan. Gelukkig is de wereld de laatste 10 jaar ingrijpend veranderd door de komst van het internet. Vandaag vinden kopers en verkopers van over heel de wereld mekaar op gespecialiseerde websites. Online whisky auctions rijzen als paddestoelen uit de grond.

Op sites zoals de World Whisky Index, afgekort WWI (www.worldwhiskyindex.com), kunnen flessen single malt aangeboden worden tegen vraagprijs. Wanneer koper en verkoper akkoord komen over de prijs wordt de deal online gesloten.

world-whisky-index

De World Whisky Index is gevestigd in een ultra beveiligd pand in Sassenheim (NL), nabij de luchthaven van Schiphol. Dagelijks vertrekken er flessen naar nieuwe eigenaren in alle hoeken van de wereld.

Beleggen in whisky tip 5: Kies voor maximale garanties

Bij sommige Schotse distilleries is het nog mogelijk om vaten te kopen. Bij grote namen als Macallan is er een jarenlange wachtlijst, wat er de facto op neerkomt dat u enkel nog  flessen kunt kopen.

Bij de distilleries waar het wel nog kan betaalt u een aankoopprijs vermeerderd met de kosten voor bewaring gedurende bijvoorbeeld 8 jaar. Niet alleen moet u dan nog rekening houden met de kostprijs van de botteling (de werkuren, flessen, verpakking) en de taksen (VAT en accijns), maar de grootste onzekerheid schuilt in de smaakevolutie van de whisky in het vat.

Drie kwart van de uiteindelijke smaak van de whisky wordt bepaald door het vat, ttz. de uitwisseling van smaken tussen de eik en de spirit. Maar wat indien de smaak niet positief evolueert? Wat indien er geen goede ‘match’ is tussen hout en spirit? Dit risico is niet onbestaande en er moet wel degelijk rekening mee gehouden worden.

Daarom is het veilig om zoveel mogelijk garanties in te bouwen. Scotch Whisky International (www.scotchwhiskyinternational.com) biedt kopers zowel een kwantiteitswaarborg aan (de garantie dat na rijping x aantal flessen zullen afgeleverd worden, rekening houdend met de verdamping van de whisky in het vat), als een kwaliteitswaarborg.

beleggen-whisky-waarborg

SWI garandeert dat de whisky van hoge kwaliteit is en kan gebotteld worden als een single cask single malt whisky.

Dat is een belangrijke waarborg omdat whisky nog altijd een natuurproduct is waarvan de evolutie niet altijd op voorhand kan voorspeld worden.

Schermafbeelding 2016-09-12 om 13.31.24

Beleggen in whisky tip 6: Laat u begeleiden door specialisten

Tenzij u een echte kenner bent en over alle faciliteiten ter plaatse beschikt om de rijping van uw whisky op de voet te volgen, laat u zich beter begeleiden door ervaren ‘cask managers’ in Schotland.

Op de foto hierboven (tip 5) ziet u hoe vaten whisky worden opgeslagen in ‘bonded warehouses’. Het is vooral tijdens de jarenlange rijping dat whisky de grootste aandacht vereist.

Gespecialiseerde cask managers, zoals die van de Coleburn Warehouses in de Speyside regio, volgen alle individuele vaten stuk voor stuk op. Jaarlijks worden ‘samples’ genomen en wordt een rapport (‘whisky passport’) opgemaakt.

whisky-rapport

Dat verslag bevat eventueel aanbevelingen om de kwalitatieve evolutie van elke single malt te optimaliseren. Zo kan het interessant zijn om een whisky over te hevelen in een ander vat waarin voorheen sherry, porto of een Franse Bordeaux heeft gerijpt. Zo kunnen de aroma’s en de kleur van een whisky op enkele jaren tijd een sterke evolutie ondergaan.

De persoonlijke opvolging van elk individueel vat is een noodzaak en de specialisten van Scotch Whisky International in Coleburn hebben hun proces zelfs tot een wetenschap en kunst verheven. Ze noemen het The Art of Maturation.

Beleggen in whisky tip 7: Diversifieer

Een gouden regel die geldt voor alle beleggingen en investeringen zegt dat het verstandig is om niet alle eieren in dezelfde mand te leggen en te spreiden over meerdere activa.

In het geval van vastgoed of classic cars moet u al over een belangrijk vermogen beschikken om voldoende te kunnen spreiden. Met whisky is dat veel gemakkelijker.

Helemaal nieuw is dat diversificatie nu ook kan in een Private Collection met verschillende whisky’s en primeur. Zo kunt u een investering spreiden over meerdere whisky’s/distilleerderijen en uiteenlopende leeftijden. In dat geval koopt u niet alle beschikbare flessen uit één enkel vat maar een aantal flessen uit verschillende vaten.

 

In een dergelijke Private Collection combineert u dus de voordelen van

  • u koopt fysieke flessen,
  • u koopt ‘en primeur’, met een primeurkorting,
  • u verwerft zeldzame single malt whisky,
  • u verkoopt uw flessen straks online aan kopers over heel de wereld,
  • u geniet een kwantitatieve en een kwalitatieve garantie,
  • u wordt van A tot Z begeleid door cask managers in Schotland,
  • u diversifieert over drie distilleries en drie rijpingsperiodes.

Ik hoop dat ik u heb mogen informeren en inspireren! Schotse single malt whisky is een gezond levenswater. Ook voor uw beleggingsportefeuille!

Schermafbeelding 2016-09-15 om 13.17.13

 

There was an issue loading your exit LeadBox™. Please check plugin settings.

Comment Section

0 reacties op “Beleggen in whisky? 7 tips!

Plaats een reactie


*